Cara Letak Nuffnang Ads di Blog Kesayangan Anda

5:57 PM



Hello..Konichiwa..Bonjour..Namaste... ;)

Setelah berusaha keras membaca sana sini, akhirnya saya berjaya juga meletakkan nuffnang ads kat blog saya. Fikir punya fikir, cari punya cari, baru saya tahu yang meletak nuffnang ads kat blog tu tak susah, tapi banyak step nak kena buat dan juga kena HATI-HATI..hehe

Nuffnang ni actually dapat beri passive income kepada sesiapa yang suka tulis blog. Dengan register nuffnang, korang semua dapat check berapa pageview yang korang dapat setiap hari. Dan yang paling penting, lagi banyak pageview korang, lagi banyak income korang akan dapat. Sambil-sambil blogging, duit masuk. masyukkkk...;)



Ok, tanpa membuang masa, mari saya ceritakan cara meletakkan nuffnang ads kat blog (blogger).

Langkah 1: Buat akaun kat website nuffnang

> Klik kat laman web nuffnang ni >> http://www.nuffnang.com.my/
> Klik 'Sign Up'


> Isi semua maklumat. Make sure semua maklumat lengkap dan tepat untuk proses pembayaran income korang.
> Klik 'Sign Me Up'
> Akan ada notification untuk korang activate email korang. Login email korang dan klik kat link yang nuffnang kasi.
> Bila dah klik link tu, akaun korang akan diaktifkan dan terus bawak korang masuk Nuffnang nyer Homepage.
> Terus login guna email dan password korang tadi ye.
> Bila dah login, korang klik kat kotak seperti di bawah:



> Isi je semua kotak dalam Fill in Blogger Bio dan Submit.
> Warna hijau akan keluar dan isilah nama blog dan URL blog korang tu.
> Then, satu short survey akan keluar. Jawab sehabis baik ye untuk senang dapat iklan berkualiti.

Langkah 2:Letak iklan nuffnang dalam blog korang
> Klik kat icon ni:

Tempat leh letak iklan nuffnang:
1) Letak di Leaderboard/Header/Blog Banner
Yang ni agak sukar dan perlu teliti.
> Log in > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
> Tekan Ctrl + F dan cari kod ni: <div class='header-cap-bottom cap-bottom'>
> Bila dah jumpa kod tu, lihat kod </b:includable> di bahagian atas kod panjang tadi.


> Pi page nuffnang tadi dan copy kod leaderboard tu dan Paste kat atas kod </b:includable> yang tadi tu.
> Klik Save.

2) Letak di Sidebar
> Dashoard > Design > add a gadget > HTML/JavaScript
> Copy kod untuk sidebar dan Paste ke ruangan HTML/JavaScript tu
> Klik Save

3) Letak Between Contents
Yang ni pun agak leceh dan kena teliti sikit.

> Dashoard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
> Cari kod ni:  (dalm kotak warna hijau)
               </b:loop>
               <b:if cond='data:numPosts != 0'>
               &lt;/div&gt;&lt;/div&gt;
               </b:if>
               <data:adEnd/>
               </div>


> Copy kod untuk Between Contents tu dan paste kat atas kod yang dalam kotak hijau tu.. Nuffnang nyer kod dalam kotak merah
> Tekan Save.

Fuhhhhhhhhhhh....panjang nak kena taip ni..haha..anyway SELAMAT MENCUBA guys!


You Might Also Like

0 comments

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Cara Membina Otot

Sukan bina badan memerlukan kita membakar kalori, jadi kita perlu makan (amik kalori) melebihi jumlah kalori yang dibakar. kadang2 k...

Popular Posts