Cerita Rakyat: Burung Murai & Burung Merbah

12:19 AM


Pautan untuk kembali semula ke: Koleksi Cerita-Cerita Rakyat

Pada suatu hari, seekor burung murai telah bertemu dengan seekor burung merbah. Pada ketika itu, Sang Merbah sedang membuat sarangnya. Sambil ketawa, Sang Murai berkata,

"Hai Sang Merbah! Aku sangat kasihan melihat keadaan kamu ini. Setiap masa kamu terpaksa bermandi peluh. Lihatlah aku ini. Hidup bebas terbang ke sana sini".

Sang Merbah lalu berkata,

"Tak apalah, wahai Sang Murai. Aku membuat sarang ini sebagai langkah berjaga-jaga. Lagipun, tidak lama lagi musim hujan akan tiba".

Selang beberapa hari, Sang Murai datang lagi ke tempat Sang Merbah. Sang Murai terkejut melihat sebuah sarang yang cantik telah pun siap dibina. Kebetulan pada masa itu hujan turun dengan lebatnya. Sang Murai basah kuyup.

Sang Merbah pula selesa berlindung di dalam sarangnya. Lalu Sang Merbah berkata,

"Wahai Sang Murai, kalau kita ringan tulang, tentulah kita akan mendapat faedahnya. Sebaliknya jika kita berat tulang, diri sendiri yang akan rugi".

Sang Murai berasa sangat malu, lalu beredar dari situ. Pengajaran dalam cerita ini ialah kita tidak boleh memandang rendah kebolehan orang lain.

You Might Also Like

0 comments

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Travelogs Raja Eyrie Around The World

Raja Eyrie Travelogs  Listin g   2019 - Osaka, Japan 2018 - Bandung, Indonesia 2017 - Port Moresby, Kokopo & Lae, Papua...

Disable text selection (prevent copy and paste)