Soalan Pembaca: Workout For Beginner

11:31 AM





"Hi Bro,

Saya baru berjinak2 dlm sukan bina badan, sy berat lebih kurang 72kg dan tinggi dlm  5 kaki 8 inci..

Currently sy ambil supplement seperti whey protein dan BCAA.

Sebelum dan selepas w/o saya akan ambil satu scoop shake protein dan BCAA.

Pulang ke rumah sy akan amalkan makan dada ayam dan saya hanya amalkan makan dada ayam selepas w/o shaja.

Dan pada hari biasa sy kurangkan pengambilan nasi dr pada biasa (contoh: segenggam nasi)

Soalan saya:

1)      Brape kandungan protein yg perlu sy ambil dalam sehari?
2)      Bolehkah saya ambil protein + fat burner + bcaa sekali gus sebelum dan selepas w/o?
3)      Adakah sy perlu ‘sizzing’ badan terlebih dahulu atau saya harus turunkan berat badan dahulu?
4)      Kebiasaan sy akan main 2 part dlm sehari, adakah cara ini betul?

Thanks bro.

MOHD AZAM BIN ABD HALIM"


Waalaikumussalam bro Azam,

Thanx for d email. Insyaallah sy akan cuba jawab sebaik mungkin..

Utk soalan bro,

Soalan: Brape kandungan protein yg perlu sy ambil dalam sehari?
Jawapan: Pastikan makanan yang dimakan kaya dengan protein kerana protein lah yang membina blok2 otot pada badan bro. Kalau boleh makan protein setiap 2-3 jam menyediakan protein yg secukupnya untuk badan.Kurangkan makananan yang byk gula, lemak dan asid lemak trans. Mungkin bro makan satu scoop protein sudah memadai, tetapi bg org lain 2 scoop baru mencukupi.

Soalan: Bolehkah saya ambil protein + fat burner + bcaa sekali gus sebelum dan selepas w/o?
Jawapan: Boleh je. Tapi kena ambik dlm sukatan dan masa yg betul. Cara terbaik, fat burner ambik pagi, tgahari dan 2 jam sebelum workout. Protein ambik 30minit sebelum dan selepas workout.

Soalan: Adakah sy perlu ‘sizzing’ badan terlebih dahulu atau saya harus turunkan berat badan dahulu?
Jawapan: Bergantung pada bentuk badan. Ada orang memiliki bentuk badan berlemak kurang muscle, ada yg bermuscle dan kurang lemak. Berat badan tak dapat menunjukkan apa2.. Kalau badan penuh lemak, kena bakar lemak + bina otot. Dengan kata lain, ambik whey protein. Selang sehari antara cardio (bakar lemak) dan weight training (bina otot).
 
Soalan: Kebiasaan sy akan main 2 part dlm sehari, adakah cara ini betul?
Jawapan: Boleh juga macam itu. tapi kena ada susunan yang betul. Bisep+leg, chest+trisep, shoulder+abs.

Gud luck.. ;D

You Might Also Like

9 comments

  1. Anonymous8/5/14

    Good info!

    ReplyDelete
  2. Anonymous8/5/14

    Thanx bro for d explanation..

    -azman

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r welcome encik azman.. jangan lupa baca entri lain juga ok..banyak info insyaallah .)

      Delete
  3. Anonymous30/3/15

    Kalau Umur Bawah 16Tahun Boleh x Workout Angkat Beban Dan Ambik Protein Shake?..mohon pencerahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. xde masalah... cuma kalau angkat beban kena ambik protein shake kalau x nak pendek.. hehe

      Delete
  4. Assalamualaikum Raja Eyrie , sy bru lg dlm bina badan ni , berat saya 54kg, badan x de lemak . Tp sy amalkn wheyprotein sbb wheypro saje yg sy jmpa ada logo halal . Soalan sy bole ka bdn dn otot sy naik gna wheypro wlaupn sy x blemak . Dn lg 1 adakah produk masspro yg ada logo halal . T/k

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Raja Eyrie , sy bru lg dlm bina badan ni , berat saya 54kg, badan x de lemak . Tp sy amalkn wheyprotein sbb wheypro saje yg sy jmpa ada logo halal . Soalan sy bole ka bdn dn otot sy naik gna wheypro wlaupn sy x blemak . Dn lg 1 adakah produk masspro yg ada logo halal . T/k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambik whey samapai ke sudah badan x sado.. PM kami utk pertanyaan.. 0165670165

      Delete

Komen anda:

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Cara Membina Otot

Sukan bina badan memerlukan kita membakar kalori, jadi kita perlu makan (amik kalori) melebihi jumlah kalori yang dibakar. kadang2 k...

Popular Posts