Kenali Peribadi Diri Melalui Jenis Darah

11:45 AM

Mesti ramai yang nak tahu maksud personaliti diri melalui jenis darah. Jom Kenali Peribadi Diri Melalui Jenis Darah ini.

 

1. JENIS DARAH A ADALAH PETANI (FARMERS)

Mereka berdarah A adalah golongan pemalu tetapi mementingkan kesempurnaan dalam senyap. Mereka sangat bertimbang rasa terhadap orang lain dan tidak pandai menipu. Mereka setia dengan kawan dan rakan sekerja. Mereka boleh menjadi perahsia, kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka. Mereka ini sukar dipuaskan dan serius dalam hidup. 

Peribadi Asas: 
Berhati-hati dalam membuat keputusan, sentiasa memastikan sesuatu jelas melalui kontrak, terlalu mementingkan undang-undang sosial kehidupan. 

Kadar Toleransi: 
Toleransi tinggi dengan kerja-kerja fizikal dan berulang, tidak mampu menerima perubahan dengan mudah, hilang minat pada satu-satu hobi dengan mudah. 

Bagaimana Mereka Melihat Masa Hadapan Dan Masa Lampau: 
Terlalu mencuba untuk melupakan masa lampau, sikap pesimis terhadap masa hadapan. 

Bagaimana Mereka Menggambarkan Perasaan:
Boleh berpura-pura membuat muka tenang walaupun hakikatnya sedang marah, memerlukan masa yang lama untuk pulih jika dilukai, sensitif kepada pandangan orang lain. 

Bagaimana Mereka Bekerja:
Menguruskan satu perkara sahaja dalam satu masa, membezakan antara kerja dan peribadi, sangat bertanggungjawab, terdorong untuk memilih hobi yang membantu mereka menenangkan perasaan.


2. JENIS DARAH B ADALAH PEMBURU (HUNTERS) 

Mereka berdarah B adalah golongan yang periang, memiliki semangat dan aura personaliti yang kuat dan tersendiri. Dalam waktu yang sama, mereka tidak menghiraukan apa orang lain fikir tentang mereka dan liar. Mereka boleh menjadi sangat lemah, pemalas dan kurang sabar. Namun, mereka juga sangat bersungguh-sungguh (passionate) dengan apa yang mereka mahukan. 

Peribadi Asas:
Pantas membuat keputusan, boleh menjadi sangat fleksibel, tidak kisah pada peraturan, menghormati penemuan sains dan perkara praktikal. 

Kadar Toleransi:
Mengekalkan sepenuh minat pada apa yang mereka lakukan, kelihatan tidak sabar, tidak sukakan kerja yang berulang. 

Bagaimana Mereka Melihat Masa Hadapan Dan Masa Lampau:
Sukar melupakan hubungan terkini tetapi mudah melupakan kenangan masa silam. 

Bagaimana Mereka Menggambarkan Perasaan:
Seorang yang “expressive”,”cool”, dan bersifat objektif, walaupun selalu bergurau tetapi boleh menjadi sangat pemalu, cepat menukar “mood” seperti cuaca, tidak boleh berhenti merungut apabila mereka kecewa. 

Bagaimana Mereka Bekerja:
Kreatif dan memiliki idea baru, tidak boleh membezakan kerja dan hobi, sukar menerima arahan, tidak gentar mencadangkan perubahan yang inovatif dan tidak takutkan kritikan.


 


3. JENIS DARAH AB ADALAH AHLI KEMANUSIAAN (HUMANISTS) 

Mereka sukar dimengerti, gemar menjauhkan diri, selalu menggunakan logik daripada mengikut gerak hati. Selain itu, AB sangat bagus menguruskan kewangan, walaupun berfungsi sebagai pendamai, kadang kala AB bersikap talam dua muka. 

Peribadi Asas:
Sangat praktikal, bagus dalam menganalisa, memberikan kritikan yang membina, sukar membuat keputusan untuk perkara penting. 

Kadar Toleransi:
Cuba untuk menjadi rajin, kelihatan kurang sabar. 

Bagaimana Mereka Melihat Masa Hadapan Dan Masa Lampau:
Sangat sentimental tentang masa silam, lebih risau tentang masalah semasa berbanding perkara lain. 

Bagaimana Mereka Menggambarkan Perasaan:
Berjiwa sentimental, selalunya “cool” dan “steady”, tetapi boleh berasa sangat kecewa dengan masalah semasa yang tidak diselesaikan, boleh menjadi “moody” sekelip mata. 

Bagaimana Mereka Bekerja:
Boleh mmenguruskan bidang kerja yang luas, menghargai kerja keras, cepat memahami, tidak terlalu bertanggungjawab, tidak mampu membuat “follow up” sebelum projek kerja diselesaikan. 


4. JENIS DARAH O ADALAH PEJUANG (WARRIORS) 

Mereka “outgoing”,”expressive”, dan “passionate”. O sangat bermotivasi dan mempunyai ciri pemimpin semulajadi. Dikurniakan rasa kewujudan yang kuat, tidak takut mengambil risiko jika mereka yakin mereka akan menang, seorang ahli sukan semulajadi. 

Peribadi Asas:
Memastikan objektif jelas, sangat yakin dengan diri, jujur, optimis dan bertenaga. 

Kadar Toleransi:
Kekuatan dan kecekalan bergantung kepada matlamat mereka, mudah mengalah jika kerja dirasakan sia-sia. 

Bagaimana Mereka Melihat Masa Hadapan Dan Masa Lampau:
Positif tentang masa lampau, oleh itu, tidak menyesali masa silam, mencari kestabilan kewangan di masa hadapan. 

Bagaimana Mereka Menggambarkan Perasaan:
Selalunya bersikap tenang, sensitif dengan keikhlasan, memberikan pandangan terbuka dengan jujur secara terus. 

Bagaimana Mereka Bekerja:
Keupayaan menumpukan perhatian bergantung kepada keadaan, biasanya lebih gemar memimpin, boleh mengabaikan perkara terperinci.Ditulis oleh Darkbatman

You Might Also Like

0 comments

Komen anda:

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Kontraktor Rumah Penipu, Scammer Dan Mesti Di Ban Orang Malaysia

Hati-hati dengan kontraktor rumah tidak berdaftar! Di bawah adalah list kontraktor rumah yang giat menipu dan melarikan duit pemilik-pemilik...

Disable text selection (prevent copy and paste)