Percutian Raja Eyrie ke Bandung, Indonesia January 2018

12:01 PM

Raja Eyrie's Other Travelogs KLIK SINI...


HAPPY NEW YEAR 2018!

Assalamu'alaikum,
Bonjour,
Hola,
Namaste,
Konnichiwa,
Ni Hao,
Great Day!

This time around, kitorang nak share tentang trip ke Bandung selama 6 hari 5 malam secara 'sendirian berhad' macam biasa. Nak travel sendiri ni tanpa thru ejen memang mencabar sebab segalanya kita akan kena buat sendiri. Tapi, untuk trip kali ni, we olz decided nak ambik tourist guide masa kat sana nanti. Sebab kat Indonesia ni public transport kurang convenient sebab 'macet' @ jem yang amat.

Berikut adalah 'cost breakdown' untuk trip kali ni:
  • Flight tickets for 2 pax + luggage (RM931.80) 
  • Hotel The Regia Chihampelas x 5 nights (RM413.01) 
  • FOREX Rupiah (RM765.16) 
  • Fuel + toll + Uber to KLIA2 (RM50.80) 
  • Uber Airport to Hotel The Regia (RM12.83) 
  • Supir x 3 days (RM420.00) 
  • Uber Hotel to Pasar Baru to Hotel (RM12.03) 
  • Uber Hotel The Regia to Airport (RM4.20) 
  • Uber to Putrajaya Parking + fuel + toll (RM49.60)
TOTAL damage: RM2,659.43 @ RM1,329.72/pax

Penerbangan ke Bandung (New Year Eve)...

Macam biasa kitorang park kat Putrajaya, ambik Uber dan terus ke KLIA2. Selepas check-in luggage, kitorang terus ke pintu berlepas. Perjalanan ke Bandung International Airport memakan masa 2 jam 10 minit.

Sesampainya di Bandung International Airport, kitorang terus ke kiosk menjual 'local simcard'. Selepas beberapa semakan dibuat, kitorang setuju nak ambik Telkomsel (IDR55ribu, 7GB data, valid selama 2 bulan). Selepas itu, kitorang terus book Uber untuk ke Hotel The Regia Chihampelas. Kalau naik Uber, tambangnya cuma IDR42ribu. Kalau ambik airport taxi tambangnya lebih mahal, IDR120ribu. Tapi kalau nak ambik Uber, kena jalan sedikit keluar dari kawasan airport lebih kurang 100 meter sebab di situ adalah kawasan larangan untuk pemandu Uber/Go-Jek.

Hari 1:
Sesampainya di hotel, kitorang simpan luggage kat receptionist counter sebab check in time pukul 2 petang. So disebabkan kitorang sampai lebih kurang pukul 12 tengahari, terpaksala kami tunggu dulu. da letak beg, kitorang pun jalan-jalan cari makan. Perut da berkeroncong ni. Jalan punya jalan, kat sebelah hotel ada sebua gerai namanya Kedai Bubur Ayam Kang Ardi.

Kitorang pun try la makan. The taste is so delicious. Memang sedap. Total makan untuk 2 orang cuma IDR30ribu sahaja siap dengan Chinese tea dan keropok. Da settle makan, kitorang pun check in hotel dan berehat. Jalan da mula 'macet' sebab malam ni adalah malam New Year Eve.


Bubur Ayam Kang Ardi... memang sedap tambah-tambah lagi time perut lapar...


Perjalanan menjelajah Kota Bandung...

Happy New Year everyone! Untuk trip kali ni, kami ambik 'supir' untuk bawak kitorang jalan-jalan. Senang sikit. Kitorang ambik pakej dengan Pak Dedi, cuma RM140.00/sehari. Boleh pusing-pusing banyak tempat sampai lebam. Kitorang ambik 3 hari, so totalnya RM420.00.

Da settle breakfast (nasi ayam + jus oren), kitorang dijemput oleh Mas Taufiq (supir yang diupah oleh Pak Dedi). Taufiq ni muda orangnya tapi ramah dan suka bercerita. Kenderaan kitorang kali ni adalah Toyota Innova.


Bersama Mas Supir, Taufiq...


Okay, untuk meringkaskan cerita, berikut adalah antara tempat-tempat menarik yang kitorang sempat pergi sepanjang trip kali ni.

Hari 2:
  • Dusun Bambu (Tiket IDR25ribu/pax) 
  • Grafika Cikole (Tike IDR15ribu/pax)


Dusun Bambu entrance...


Dusun Bambu flower park...


Kincir Air Dusun Bambu...


Mencari insan tersembunyi di sebalik buluh... hehe 


 


Grafika Cikole...


Grafika Cikole...






Hari 3:
  • Barusen Hill (Tiket IDR30ribu/pax) 
  • Kawah Putih Ciwidey (Tiket IDR50ribu/pax + ontang anting @ van mini IDR15ribu/pax) 
  • Gampling Lakeside (Tiket IDR20ribu/pax + parking IDR5ribu) 
  • Ranca Upas (Tiket IDR10ribu + parking IDR5ribu)


Barusen Hill...


Barusen Hill...


Barusen Hill...


Kawah Putih Ciwidey...


Tangga turun ke Kawah Putih Ciwidey...


Kawah Putih Ciwidey...


 


Di tengah-tengah Kawah Putih Ciwidey...


 

 

Gampling Lakeside...


Gampling Lakeside...


Menunggu makanan di Gampling Lakeside Restaurant...


 


Ranca Upas (Kandang Rusa)... hujan tak dapat pegang rusa...




Hari 4:
  • Shopping @ Pasar Baru Trade Centre 


Hari 5: 
  • Farm House (Tiket IDR25ribu + Hobbit House IDR20ribu/pax) 
  • Lodge Maribaya (Tiket IDR25ribu/pax + Para Gliding IDR25ribu/pax + pictures softcopy IDR10ribu/picture

Farm House...


Farm House...


Farm House...


 


Hobbit House @ Farm House...


Hobbit House @ Farm House...


Hobbit House @ Farm House...


Susu Lembang @ Farm House...


Lodge Maribaya...




 

Para Gliding @ Lodge Maribaya... 


Antara tempat-tempat menarik yang lain yang kitorang tak sempat nak pergi antaranya:
  • Rumah Daun 
  • Ranca Bali Tea 
  • Curug Cimahi 
  • Asia Afrika
  • Alun Alun Bandung
  • De'Ranch Lembang
Maka dengan ini, tamatlah kisah percutian kami di Bandung. So far kitorang bagi rating trip kali ni as 2 bintang sahaja. Tenkiuuuu..

You Might Also Like

0 comments

Komen anda:

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Pengalaman Isteri Bersalin Sebagai 'Full Paying Patient (FPP)' di Hospital Putrajaya

Salam sejahtera kepada semua di sini dan di sana, Alhamdulillah, isteri saya sudah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat co...

Disable text selection (prevent copy and paste)