Yamaha FZ150i 2012 Sangat Jimat Minyak! (Specification Included)

6:56 PM

Hellowww everybody.. Salam sejahtera..

Kali ini aku ingin berkongsikan dengan anda tentang sebuah jentera yang mantap lagi bergaya yang diberi nama YAMAHA FZ150i.

Yamaha FZ150i kepunyaan Raja Eyrie


Apa kena mengena jentera ini dengan Raja Eyrie?hehe.. jawapannya adalah... jeng3..Aku juga telah angkat sebijik motor ni dan bagi aku, motor street bike keluaran Yamaha versi ni adalah yang paling mantoppp.. Di samping hobi lain, aku juga minat ride round-round Malaysia ngan bike. Keta aku tu boleh la lepak2 dalam garaj..hehe

Harga sebijik motor ni boleh tahan juga. Aku angkat motor ni harga lebih kurang RM8400 on the road. Yela kan, bila tanya pakar-pakar motor @ tour rider, diorang cakap motor ni jimat minyak giler. Ye ke? musykil juga..apa lagi, aku pun start la baca sana sini dan baru  aku dapat faham konsep motor ni nape jimat minyak, iaitu enjin dia guna cucuk minyak Fuel Injection. Motor ni adalah yang pertama kat Malaysia yang guna konsep ni, so bagi aku kalau dah fuel injection tu, mestila jimat minyak kan.. Betol ke? Ya betol..dan aku dah merasai penjimatan minyak yang mengagumkan..hehe

First time guna, isi minyak lebih kurang RM20. Masa tu mileage baru 2km. So aku guna la macam biasa. Bila tank dah nak empty, aku tengok mileage dia dah 400km ++.. Punya la jimat satu tank penuh leh p sejauh tu. So, untung sangat-sangat la aku beli motor ni..

Ha, di sini aku ingin kongsi sket spesifikasi Yamaha FZ150i yang aku ambik dari forum MalaysianBikers:

Spesifikasi Yamaha FZ150i

    * Jenis enjin                                 : 4 lejang, 1 silinder sejukan cecair, 4 injap (SHOC)
    * Gerek x lejang                          : (57mmx 58.7 mm)
    * Isi padu sesaran                        : 149.48cc
    * Kuasa maksimum                     : 11.1 kw/8500 rpm Yamaha FZ150i
    * Tork maksimum                       : 13.1 Nm/7500 rpm
    * Nisbah mampatan                    : 10.4:1
    * Sistem nyalaan                         : CD1
    * Sistem penghidup                    : Tendang dan elektrik
    * Sistem Bahan Api                    : Pancutan terus (fuel injection)
    * Sistem klac                               : Basah,plat berbilang,manual
    * Transmisi                                  : 5 kelajuan
    * Suspensi depan                         : Fork taleskopik
    * Suspensi belakang                    : Tunggal/monocross
    * Brek hadapan                           : Cakera tunggal
    * Brek belakang                          : Gelendong
    * Jenis kerangka                          : Berbentuk berlian/delatabox
    * Saiz tayar depan                       : 2.75-17  41P
    * Saiz tayar belakang                  : 90/90-17 M/C 49P
    * Tinggi pelana                           : 760 mm
    * Tapak roda                               : 1282 mm
    * kelegaan bumi                          : 167mm
    * P x L x T                                  : (2,000 x 705 x 1035)mm
    * Berat kering                             :  98kg
    * Muatan tangki                          : 12 liter

Ni plak harga anggaran sparepart untuk maintenance Yamaha FZ150i

 Original

- Air Filter                                 - Rm25
- Oil Filter                                 - RM12-Rm17
                                                    RM10.00 original HYL
- Bateri Fz                                 - Rm200 lebih..
- Coil Starter                             - Rm171.20
- Gasket Cover engine (sebelah magnet) - Rm20
- Rectifier                                 - Rm130
- Cluth Lever                            - Rm25
- Front Fender                          - Rm57
- Headlight                               - Rm134.80
- Meter                                     - Rm279.90
- Fork                                       - Rm876.60
- Side mirror                            - Rm23
- End grip                                 - Rm20.90
- Gear shift pedal                     - Rm14.50
- Signal front                            - Rm32
- Signal rear                             - Rm32
- Side stand                              - Rm12.50
- Bracket side                           - Rm7.70 x 2
- Front bracket lamp                - Rm29.50
- Brake lever                            - Rm28
- Coolent Yamaha                    - Rm23
- break shoe (depan)                - Rm20
- cable cluth                             - RM18
- rantai O ring ori                    - RM129.80
- sprocket ori                           - RM32.80
- front fender                           - rm57.50
- monoshock                            - rm272.20
- startor assy@charging coil   - rm181.70
- rectifier                                 - rm122.30
- ecu                                        - rm460.30
- radiator                                 - rm400.40
- muffler assy                          - rm338.70
- rear fender                            - rm26.50
- Fuel Pump                            - RM544.00
- Block                                    - RM244.00
- ori brake pad beli dari hly sungai buloh - RM67.70
- 29B-F1731-00-PO coverside rear left - RM40
- kick startor anchor               - rm70
- inner tube only for fork        - rm189
- Cover ekzos                         - rm55
- bateri                                    - rm231
- ECU/cdi                               - rm460.30
- ECU                                     - rm320
- piston                                   - rm250.30
- piston rings                          - rm144.30
- injector assy                         - rm552.00 (lebih kurang)
- petrol pipe from fuelpump to injector - rm252.00 (lebih kurang)
- tanki petrol                          - rm450
- skru engine                          - rm8.50 per pcs
- cable clucth fz                     - rm17.90
- set kunci fz + main suis + tank cap + seat - rm160
- cover krom ekjos                - rm86
- Handler bar                         - RM60 (yamaha genuine part)

Orait guys, untuk entri kali ni aku just introduce dulu tentang motor Yamaha FZ150i aku ni. Next entri nanti aku akan cerita pasal benda laen pula.. Teruskan bersama Raja Eyrie untuk info2 hangat ya.. hehe..

You Might Also Like

0 comments

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Cara Membina Otot

Sukan bina badan memerlukan kita membakar kalori, jadi kita perlu makan (amik kalori) melebihi jumlah kalori yang dibakar. kadang2 k...

Popular Posts