Soalan Pembaca: Cara Diet Untuk Bina Badan

10:42 AM




"Assalamualaikum bro..first skali aku ni baru berjinak2 main gym ni..aku nak tanye la bro tentang diet untuk bina badan ni..ape yang ko boleh syorkan untuk aku tentang pemakanan die..aku ni boleh dikategori kuat melantak..hehehe...boroi la senang ckp...aku dah baca blog ko tu,.tapi aku masih konfius..kire macam pagi sesuai makan ape,ptg ape,mlm ape...macamtula...mohon tunjuk ajar ku sifu...hehehe...terima kasih.nazirq"



Waalaikumussalam Bro Nazirq,

Terima kasih kerana menulis kpd Raja Eyrie. Insyaallah sy akan cuba jawab soalan ini.. ;)

Senang citer, bro ni berbadan gempal la kan. So genetik mcm bro ni memerlukan disiplin yg sangat tinggi sbb sy sndri bergenetik berbadan gempal. So we are in the same page.

Ok mcm ni bro, firstly kita bleh tengok diet utk bina badan di sini sebagai rujukan dulu..


Ok, next step bro kena buat adalah jaga pemakanan. Kalau nak spesifik, apa yg sy bleh cadangkan,


Do :
8.00 pg : Makan semangkuk cereal + susu (breakfast jangan sekali2 tinggal ok!)
10.00 pg : makan snek/biskut ringan dalam kuantiti yg sikit (jangan manis sangat)
1.00 ptg : lunch kalau bleh elak makan nasi.. Ambik sayur + lauk yg kurang garam, minyak, manis dan pedas
4.00 ptg : makan snek ringan/roti/biskut juga dalam kuantiti yg sedikit
6.30 ptg : dinner. makan sikit je spt mee/mihun/sup. (dinner juga jangan tinggal tp makan sikit je ok)

Don't:
1) Tinggal breakfast dan dinner
2) Makan after 8.30pm
3) Give up!

Utk exercise, buat HIIT setiap hari. Banyakkan minum air masak/mineral ok!


Semoga berjaya .. ;)

You Might Also Like

9 comments

Komen anda:

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Cara Membina Otot

Sukan bina badan memerlukan kita membakar kalori, jadi kita perlu makan (amik kalori) melebihi jumlah kalori yang dibakar. kadang2 k...

Popular Posts