10 Cara Berkesan Latihan Dada (Chest Workout)

12:45 PM

Hi you olzz.. Sudah breakfast? Itu wajib ye utk mendapatkan badan yang sihat dan fit.

Okay, utk sembang2 dalam entri kita kali ni, sy akan menceritakan cara2 sy menjalankan aktiviti workout untuk mendapatkan dada yang bidang (bagi lelaki). Bagi sesetengah orang, senang build up bicep, tp ada yang senang build up chest. Bergantung pada genetik dan kesesuaian badan individu juga.

Bagi sy pula, otot bicep sy lagi senang besar berbanding chest. Tu yang nak kena workout on chest lebih sikit. Tapi utk pengetahuan semua, untuk mendapatkan susuk badan yang menarik, cara latihan yang betul itu sangat penting. Sy ulangi, CARA YANG BETUL. Sebab ada sesetengah orang workout bagai nak gila, tapi badan x cantik pun. Ya, itulah kepentingan follow cara yang betul.



Semua lelaki berkenan nak dapat dada macam ni. Bukan senang nak buat tapi x mustahil kan? Nasihat sy adalah, kita kena tekun dan sabar serta konsisten dalam melakukan senaman. Bahasa Arab kata istiqomah. Haa, baru dapat hasilnya. Macam sy..hihi..

Ok, tanpa merapu lebih panjang, kita proceed kepada step2 nya.

1) Bench Press (Open Grip)


Tujuan: Pump dada supaya mengembang dan membesar. Juga membantu memberi bentuk 'V'.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

2) Bench Press (Close Grip)





Tujuan: Membesarkan bahagian atas dada dan membentuk lurah.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

3) Bench Press (Incline)

Tujuan: Menambahkan saiz dada dan memberikan bentuk yang menarik.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

4) Dumbbell Press (Low Incline)


Tujuan: Menambahkan saiz dan kekuatan otot bahagian dada.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

5) Dumbbell Press (High Incline)

Tujuan: Membesarkan dan mengeraskan bahagian atas dada (bawah leher)
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.
 
6) Dumbbell Fly


Tujuan: Mengembangkan bahagian bawah ketiak untuk membentuk wing dan menambahkan kelebaran 'V' shape.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

7) Dumbbell Fly (Decline)






Tujuan: Mengembangkan bahagian bawah ketiak untuk membentuk wing dan menambahkan kelebaran 'V' shape dan menamahkan saiz dan kelebaran bahagian atas dada.
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

8) Bent-Arm Dumbbell Pullover

Tujuan: Menguatkan otot dada dan bawah ketiak (wing)
Cara   : Gunakan 4 beban yang berlainan dimulakan dengan bebanan ringan kepada berat. Lakukan 4 set untuk setiap beban dan setiap set lakukan sebanyak 10-15 reps.

9) Dips



Tujuan: Menguatkan otot dada, trisep dan wing
Cara  : 10-15 reps


10) Routine Push-Ups



Tujuan: Mengekalkan dan menambah saiz dada
Cara   : Lakukan sebanyak 20-30 reps setiap hari selepas bangun dari tidur

Ni pula produk yg eyrie sarankan yg boleh membantu utk bina badan.. 
Okayyyy..sekian sahaja utk entri kali ni.. Selamat mencuba dan teruskan usaha anda yaa!!!! ;)

You Might Also Like

0 comments

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Cara Membina Otot

Sukan bina badan memerlukan kita membakar kalori, jadi kita perlu makan (amik kalori) melebihi jumlah kalori yang dibakar. kadang2 k...

Popular Posts