Lelaki Perut Buncit? Sebab dan Cara Mengurangkannya

2:45 PM

As salam dan selamat sejahtera d ucapkan kpd semua.. How r u? ;D

Hopefully semuanya okay ya. Harini ak nk cerita pasal kenapa lelaki berperut buncit dan mcm mana nak buang 'kebuncitan' yg ada. Hehe.


After a few studies (cewah..), ak mendapati ramai kawan2 ak yg belum ataupun yg sudah kawen mempunyai perut yg buncit. Ada yg kata, org berperut buncit ni seksi. Betul ke? Jawapan dia terpulang pada masing2 menilainya. Sbg contoh, bleh compare gambar kt bawah ni mana lg seksi.. hihi


Model : Mike Chang; Personal trainer


Bagi ak la, perut buncit ni sbnarnya merimaskan.. Sbb mcm kita tgah bawak beban yg x diingini. bagi yg suka bersukan, 'kebuncitan' menyebabkan badan cepat letih dan dada pun semput. Tu yang kurang perform masa bersukan.

ANTARA PENYEBAB PERUT BUNCIT:

Kat bwh ni ak list down a few sebab penyebab perut lelaki buncit..euwwwww..

1. ONANI
Haaa..padan muka kpd sapa2 yg suka onani. Kan x bagus tuu.. tup2 buat perut jadi buncit. Semasa air mani keluar (secara paksa), kadar hormon testosteron berkurang, menyebabkan kadar metabolisme badan menurun seterusnya mengurangkan keupayaan badan utk membakar lemak. lalu jadinya buncittttt..

2. HUBUNGAN SEKS
Ini kes advance ni. Bg sapa2 yg mengamalkan budaya seks bebas, anda telah kantoi kalau perut buncit. Bila ade sexual intercourse, orgasm & etc kelenjar pituari kat otak akan merembes hormon yang encourage cell growth. Kadar testosteron menurun masa air mani keluar akan menyebabkan kadar metabolisme menurun.

Sebab tu perut senang buncit sebab badan susah nak bakar lemak/kalori. Hormon estrogen (pengumpul lemak) yang tinggi dalam badan yang merosakkan hormon testosteron. Kurang hormon testosteron, muscle produced akan berkurang. Fuhhhh..panjang berjelaa...haha.

3. MAKAN BERSULAM AIR
Okay, sebab ketiga ni more towards science. Senang citer, kalau minum sambil makan ni menyebabkan makanan yg d makan susah hadam. Sebab enzim2 dlm perut menjadi cair dek kerana bercampur dgn air. So, bila proses penghadaman x lengkap, maka mcm2 hal berlaku dlm perut (sila selak buku biologi) yg menyebabkan angin terkumpul dlm perut n usus. 

So apa yg ak nasihatkan, ikutla sunah Rasulullah, ambik masa 10-15 minit sebelum dan selepas makan baru minum air.

4. FAKTOR MAKANAN
Yang ni ak x nak huraikan sbb common sgt. Kurangkan pengambilan nasi, minyak, garam, gula dan laen2. Bleh usyar Makanan Diet utk lebih info.

So guys, mcm2 cara nk kempiskan perut. Bleh usyar banyak entry yg ak da tulis dalam blog ni. Sebagai contoh...

Sbb yg penting adalah DISIPLIN... DISIPLIN... DISIPLIN

You Might Also Like

0 comments

Komen anda:

Powered by Raja Eyrie. Powered by Blogger.

Featured Post

Pengalaman Isteri Bersalin Sebagai 'Full Paying Patient (FPP)' di Hospital Putrajaya

Salam sejahtera kepada semua di sini dan di sana, Alhamdulillah, isteri saya sudah selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sangat co...

Disable text selection (prevent copy and paste)